Reglament del 10è Campionat Mundial de Scrabble en català
Sistema de competició
El 10è Campionat Mundial de Scrabble en Català es disputa en la modalitat clàssica d’un contra un a un total de deu rondes en sistema suís (en què cada participant s’enfronta amb rivals de nivell similar al seu). Les deu rondes es distribueixen en dues jornades de competició.
Amb el sistema suís, els aparellaments s’estableixen a partir dels criteris següents:
- Dos jugadors no s’enfronten entre ells més d’un cop.
- En principi, la distància en la classificació entre els dos jugadors ha de ser mínima.
- Si el total de jugadors d’una ronda és senar, l’últim classificat no juga i rep un punt de torneig, que té el valor equivalent al punt de victòria pel que fa a la classificació del campionat. Si un jugador ha quedat sense jugar per aquest motiu en una ronda, ja no li pot tornar a tocar en la resta de rondes del campionat.
L’ordre inicial de sorteig dels jugadors s’estableix mitjançant el darrer BARRUF publicat abans de començar el campionat. Els participants sense BARRUF, tenen un BARRUF provisional de 950 i s’ordenen alfabèticament.
En la primera ronda els jugadors amb BARRUF inferior a 1000 (sub 1000) no juguen amb els de BARRUF superior a 1000, llevat de les excepcions derivades del nombre senar de jugadors, que pot fer que algun jugador sub 1000 s’hagi d’enfrontar amb un jugador de la categoria superior.
A partir de la segona ronda, els emparellaments s’estableixen a partir de la classificació dels jugadors segons els punts de victòria i, en cas d’empat, l’ordre inicial. Els punts de victòria es calculen amb els criteris següents:
- 1 punt per cada victòria
- 0,5 en cas d’empat
Si un jugador ha rebut un punt de torneig a causa del nombre senar de jugadors en una ronda, es considera que té el mateix valor que un punt de victòria amb vista a la classificació.
En tots els emparellaments (llevat del de la desena ronda) sempre prevalen els criteris del punt B.
Rei del turó
Al Campionat Mundial de Scrabble en Català, l’emparellament de la desena i darrera ronda es fa segons la modalitat anomenada rei del turó. En aquesta modalitat, el primer jugador de la classificació s’enfronta amb el segon, el tercer amb el quart i així successivament. Només en aquesta última ronda es pot repetir algun aparellament de les rondes anteriors.
En el cas que el nombre de jugadors senar, continua prevalent el criteri d’emparellament 3 del punt B.
Criteris de classificació i desempat
Per a establir la classificació general es tenen compte aquests criteris en l’ordre en què s’esmenten:
- Punts de torneig (a raó d’un punt per victòria, mig punt per empat i zero punts per derrota).
- Nombre de victòries (en aquest cas només es tenen en compte les victòries).
- Buchholz mitjà (suma dels punts de torneig dels contrincants sense tenir en compte ni el contrincant que tingui més punts de torneig ni el que en tingui menys).
- Sonenborg-Berger (suma dels punts de torneig dels contrincants que ha derrotat cada jugador i, si cal, de la meitat dels punts de torneig dels jugadors amb qui ha empatat).
- Diferencial de punts (resultat de restar, del total de punts aconseguits pel jugador en totes les partides disputades, el total de punts aconseguits pels contrincants en aquestes mateixes partides).
Diccionari arbitral
El diccionari arbitral del campionat és el DISC, que està basat en el DIEC2 i que, pel que fa a la morfologia verbal, recull les varietats dels diferents parlars del català.
La validació de la flexió de les paraules s’ha de fer amb un verificador informàtic basat en la darrera versió del DISC publicada.
Reglament de les partides
Pel que fa a la mecànica de les partides, podeu consultar el Reglament de campionats de Scrabble clàssic publicat al web de l’AJUSC.