Després de recuperar el mundial clàssic l’any passat, enguany tocava recuperar la disputa del mundial de Scrabble Duplicat. Passat el parèntesi pandèmic, doncs, el 16 de desembre de 2023 es va disputar el 4t Campionat Mundial de Scrabble Duplicat en català, simultàniament a les seus de Lloret de Vistalegre i el Vendrell. Després de dues partides Antoni Riera, gran impulsor de l’Scrabble a Manacor i per extensió a Mallorca, va proclamar-se campió de la quarta edició del Campionat Mundial de Scrabble Duplicat en català. I va convertir-se així en el primer campió mundial de Scrabble que s’enduu el premi cap a Mallorca.
El mundial, com ja és habitual, es va disputar simultàniament en dues seus: a Mallorca, a la vila de Lloret de Vistalegre, i al Principat, al Vendrell. Després de la recepció dels jugadors i de les comprovacions tècniques per connectar els dos màsters de les partides (Isaac Asensio i Antoni Llull), la primera partida començava una mica més tard de les onze. Els vint-i-set jugadors que disputaven aquesta primera partida —catorze al Vendrell i tretze a Lloret— començaven a remenar peces.
Un primer faristol poc generós (SEHSAET) anunciava potser que l’Eliot, el programa es fa servir per dirigir les partides, potser no ho posaria fàcil. Els 22 punts que donava la jugada màxima possible (HETS) no va permetre començar a marcar diferències entre els jugadors. El segon faristol, però, anava a la punta contrària i permetia jugar diferents bingos com ara un HAL(A)SSEM de 80 punts, que molts jugadors van col·locar amb diferents variants, i d’altres van jugar altres bingos que permetia a la majoria de participants mantenir-se agrupats al voltant dels 100 punts. La tercera mà, però, va permetre la primera escapada. El faristol RNSDENI permetia una jugada màxima de 58 punts que només va aconseguir en Xisco Truyols amb un ENRANDIS que, a més de ser la primera jugada magistral del campionat, el col·locava al capdavant de la classificació amb més de trenta punts de coixí per davant del grup perseguidor. De fet, mantindria aquesta primera posició fins a l’onzena mà en què una mala jugada el deixà amb zero punts i el despenjà fins a la tercera posició.
En aquesta mà, un CORROIRA no gaire bo de trobar i que només pescaren na Beatriu Defior i en Xavier Albons, els permetia superar en Truyols i col·locava na Defior com a líder, posició que mantindria fins a la mà 14, en què no va aprofitar un faristol propici a fer bingo que sí que va aprofitar la majoria de jugadors. Això permetia n’Albons posar-se al capdavant, amb un grup de perseguidors encapçalat per n’Ernest Teniente i n’Antoni Riera. La mà següent va permetre a en Riera retallar distàncies gràcies a un ENJOVAT de 66 punts que li permetia fer la tercera jugada magistral de la partida (a la tretzena, na Maria Josep Carrasco havia fet la segona amb un QUERELLIS de 48 punts que no va trobar ningú més). El frec a frec entre n’Albons i en Riera es va mantenir fins a la mà 18 en què, tot i no permetre grans jugades (la de referència era un BAUD de 27 punts), un zero d’en Riera va permetre n’Albons fer una mica de forat amb els 20 punts escassos aconseguits en aquesta mà. La majoria de perseguidors immediats quedaven una trentena de punts per darrere i na Defior era qui es posava més a prop, a 26 punts. Les tres darreres mans no van permetre, però, més canvis al capdamunt, ja que n’Albons va sumar 114 dels 115 punts d’aquestes tres darreres mans.
Així, la primera partida del mundial duplicat deixava en Xavier Albons i n’Antoni Riera com a guanyadors de les respectives partides de cada subseu i amb aquests resultats globals.
En aquest punt, el campionat deixava els taulers de Scrabble de banda i citava els jugadors a taula per agafar forces de cara a la segona partida decisòria.
A la partida d’horabaixa es mantenien els catorze jugadors de la seu del Vendrell, però a Lloret només la disputaven nou jugadors. El primer faristol, QAENIOS, ja posava en joc una pedra i cinc jugadors van aprofitar-la al màxim per treure el 42 punts que es podien fer amb un ENSAQI. El màster, però, va decidir triar com a jugada mestra una d’aquelles paraules que només pot trobar l’Eliot: AQENIS. Els dos faristols següents, combinats, permetien un DONASSEU de 68 punts força majoritari (amb algun ENDOSSAU pel mig) seguit d’un PRENYA(N)T o PRENYAT(S) de 141 que feia que onze dels contendents sumassin 209 punts i que en deixàs nou al capdamunt de la classificació amb uns 250 punts. Després van venir dues mans més dures que permetien a en Joan Llodrà col·locar-se al capdavant amb 300 punts, perseguit de ben a prop per n’Ernest Teniente, amb 299, i en Joan Sans i en Jaume Vives, amb 297.
La sisena mà, que permetia jugar un PRESIDIR que no va veure cap jugador va ser una oportunitat perduda per escapar-se. En la següent, un ZELS força majoritari no introduïa grans canvis, com tampoc ho faria el faristol següent que donaria 90 punts a denou dels participants (i els altres quatre quedaven amb 4 punts menys). Al final d’aquesta vuitena ronda es mantenien al capdavant en Llodrà i en Teniente, amb 449 punts, seguits se prop per en Lluís de Yzaguirre, amb 443, i en Jordi Plana, amb 440.
La novena mà va marcar un punt d’inflexió, un faristol en principi poc propici OCRVANU, combinat amb una altra A del tauler, amagava un CORNUAVA que només va saber trobar en Carles Cassanyes i que li va permetre acostar-se al grup capdavanter. La mà següent, amb un XAFE i un AL·LEGA força estesos no introduïa grans canvis en la classificació i, al final de l’onzena mà es mantenia en Llodrà en solitari amb 579 punts, amb en Teniente a dos punts, amb 577, i en De Yzaguirre a sis, amb 573.
El faristol de la dotzena ronda no amagava cap scrabble, però permetia un BAJANS de 69 punts que sí que va trastocar la classificació. Posava per davant n’Antoni Riera, amb 640 punts, en Cassanyes, amb 638, i en Jordi Plana, amb 631. A més, despenjava els jugadors que fins aquell moment havien estat en les primeres posicions. Aquesta classificació es va mantenir fins a la ronda 15 en que una Ç no prou ben aprofitada per en Riera permetia a en Cassanyes fer deu punts més i posar-se al capdamunt.
En les cinc darreres mans de la partida, en Cassanyes aconseguí 254 punts dels 281 possibles, cosa que li va permetre mantenir la primera posició, ja que en Riera només en va sumar 227. Per contra, també varen permetre que en Xisco Truyols sumés 257 punts (tres més que en Cassanyes) que el deixaven pujar fins a la tercera posició. En aquest sentit va ser clau la mà 18 que, tot i amagar un CORDITES de 63 punts que només va saber trobar en Joan Torra, també va permetre a en Cassanyes i en Truyols fer un DESTORCI que els donava 61 punts molt valuosos.
La segona partida del mundial deixava en Carles Cassanyes i n’Antoni Riera com a guanyadors de les respectives partides, i aquesta classificació global.
Acabada la segona partida, només calia introduir els resultats al full de càlcul perquè revelàs la classificació definitiva del campionat. En aquesta ocasió, a partir de les classificacions següents: suma total de punts, percentatge d’encert respecte de la partida mestra i mitjana de la classificació final de les dues partides. Després d’encreuar les dades el resultat final va ser clar, n’Antoni Riera es convertia en el nou campió mundial de Scrabble Duplicat en català. Al podi l’acompanyaren en Carles Cassanyes, en segona posició, i en Xisco Truyols, tercer.
Pel que fa als premis de cada seu, en el cas de Mallorca, en Riera també copava els altres guardons (major nombre de jugades màximes i guanyador de la partida del matí i de l’horabaixa). Al Vendrell, la cosa va quedar més repartida, amb en Xavier Albons com a guanyador de la partida del matí, en Carles Cassanyes, guanyador de la partida d’horabaixa, i n’Ernest Teniente com a jugador amb més jugades màximes.