Vuitanta-cinc jugadors competiren el cap de setmana del 17 i 18 de novembre a Manacor al 8è Mundial de Scrabble en Català. Maribel Servera, quarta classificada, va ser la primera mallorquina.
Luiz António Massa celebra el títol mundial del seu fill en el box de Ferrari. Felipe acaba d’entrar primer a meta en el gran premi de Fórmula 1 del Brasil. Però la cursa no ha acabat: Timo Glock corre amb els pneumàtics desfent-se, perdent llençols de goma a cada bugada, i Lewis Hamilton apareix just darrere ell, en el darrer revolt del circuit per passar-lo i proclamar-se per primera vegada campió del món.
José Mourinho es mossega les ungles amb els peus trepitjant la línia blanca damunt la gespa de Stamford Bridge. Està nerviós, però confia plenament en la fe dels seus homes per mantenir l’escarransit 1-0 que els classificarà per a la final de la Champions. Són a un minut de la glòria. És l’any 2009. Davant tenen el Barça primerenc de Josep Guardiola. Cap títol a la butxaca, encara. Expulsat Abidal, juguen amb un menys, els blaugranes. Dani Alves penja a la desesperada una pilota a l’àrea. La intercepta Terry i recull el refús Andrés Iniesta, que es posa l’ànima seva i de tot un país a la bota per posar nom a la meravella. Josep Guardiola corre esbojarrat tota la banda, americana al vol.
Bota la pilota John Stockton, el base dels Utah Jazz al darrer partit de la final de la NBA. Utah, 86; Chicago, 85. És l’any 1998. Passa la pilota a Karl Malone… però el Carter es distreu i Michael Jordan amb una manotada neta la hi furta i corre tota la pista. Frena, fa llenegar el defensor, i lliure de marca, clava la cistella de la victòria final. Sisè anell de campió per a Jordan.
Manacor, any 2018. Miquel Sesé lluita pel seu tercer mundial davant Carles Cassanyes. El filòleg de Sabadell està contra les cordes. No queden fitxes al sac. Set peces a cada faristol. Acorralat. 475-340: 135 punts de desavantatge després de dos bingos consecutius de Sesé li jaumeten la moral. Només hi ha un forat. Un sol cós per on pot guaitar el fil més prim de la fe. Només hi ha una opció. MILANAR? No és bona. MALIRAN? No és bona. ALARMIN no hi cap. RAMALIN, tampoc. I la troba, la juga, la guanya: LAMINAR, CAL, VA, HAM, i triple de paraula. 97 punts. 475-437. No n’hi ha prou encara. Cal comptar els efectes de l’arrissada… devastadors per a Sesé, que esperava estoicament amb un faristol feixuc i dens com el mercuri: X, L·L, E, L, O, E, E. 25 punts. Resultat final per a la història de l’Scrabble: 450-462. L’èpica lamina la lírica. La fa estelles. L’estrella de Sesé llueix impol·luta al firmament de les lletres. I neix un nou sol en el cel dels campions: Carles Cassanyes. Nou victòries en deu rondes: només Marc Vigo i el mateix Miquel Sesé ho havien aconseguit abans.
És el millor final de la història per al millor Mundial de la història. La vuitena edició s’havia celebrat durant tot el cap de setmana i, de manera inèdita, a Manacor. Deu rondes d’entusiasme i passió. 85 jugadors que convertien en pols la darrera marca de 68 al Mundial de fa dos anys a Barcelona. Sabadell, Manresa, Sant Miquel de Balansat, Molins de Rei, Palma, el Pont de Vilomara, Formentera, Mataró, Petra, Felanitx, el Vendrell, Son Servera, Cerdanyola del Vallès, Santa Margalida, Terrassa, l’Hospitalet de Llobregat, Cals Concos, Sant Llorenç del Cardassar, Vilanova del Vallès, Valls, Pòrtol, Capdepera, el Prat de Llobregat, Moià, Porreres, la Llacuna, Barcelona, Badalona i Manacor, sobretot Manacor. El club manacorí aportà 37 jugadors al Mundial que se celebrava a ca seva: més que cap altre mai.
Dels 85 participants, 36 s’havien desplaçat des de Barcelona divendres, dissabte i fins i tot diumenge per disputar el Mundial manacorí i confirmar així l’edició més multitudinària mai vista.
Amb l’expectació pròpia del moment, i amb l’endarreriment propi de qualsevol campionat en el moment de la confirmació d’assitència, les partides de dissabte començaren amb quaranta minuts de retard sobre l’hora prevista. A les 11:10h del dia 17 de novembre de 2018 es començava a sentir el renou elèctric de les fitxes dins els sacs i una remor creixent que molt aviat s’apagaria per donar lloc a la màxima concentració en el llarguíssim camí cap a la resolució més èpica de la història de l’Scrabble en català, que s’esdevendria poc més de 24 hores més tard.
Ronda 1
El sistema suís, agut i capriciós, determina algunes parelles interessants, i resultats ben sucosos. El palmesà Carles Llull donava la primera sorpresa i s’imposava de manera folgada a l’experimentada Anna Genís; Salvador Alsius derrotava en duel d’històrics Lluís de Yzaguirre, progenitor de l’Scrabble en català. Maria Gayà feia miques Mateu Xurí amb cinc bingos; i Joan Pascual derrotava per un sol punt de diferència Isaac Asensio.
Tot plegat es resumia en una primera classificació amb Antoni Riera com a líder (un diferencial de 371 punts amb l’homònima Antònia Riera), seguit de Lluís Parera i Xavier Albons.
Ronda 2
Maribel Servera vinclava el genoll davant una poderosa Helena Berlanga; Salvador Batlle derrotava sorpresivament Miquel Sesé; Aina Garcia s’imposava al segon classificat Lluís Parera; i Maria Gayà clavava sis scrabbles al líder Antoni Riera. Tomeu Riera, per part seva, cedia terreny davant el badaloní Joan Barceló; i el porrerencoformeterer Pau Arranz derrotava per un marge estret el manacorí Joan Llodrà.
Processats els resultats, Adrià Maynés se situava ara líder, seguit de molt a prop per Xavier Albons i Joan Ramon Manchado. En total, 20 jugadors assolien les dues victòries.
Ronda 3
Marc Vigo superava els 600 punts davant Albert Rodríguez; Xisco Truyols derrotava l’històric Josep Maria Martí en partida mil·lenària; Ernest Teniente frenava l’ímpetu del líder Adrià Maynés; i Salvador Batlle s’imposava a Joan Pascual. Antoni Llull derrotava àmpliament Antoni Casas i Marta Rovira patia per imposar-se a Carme Duch.
La classificació feia un nou tomb. El líder era ara Octavian Mocanu, seguit del bicampió Joan Ramon Manchado i de la promesa manacorina Xisco Truyols. Només restaven ja deu jugadors invictes.
Es clou la sessió matinal, i amb el retard acumulat pels quaranta minuts d’espera inicials, més de 70 jugadors dinen al restaurant Sa Fonda, amb tota l’eufòria encara per florir.
Ronda 4
Retorn a la seu d’Estel de Llevant. Sorteig amb algunes incidències. Repetició. El líder Mocanu infligeix la primera derrota a Marc Vigo, defensor del títol; Carles Cassanyes derrotava Xisco Truyols; Marta Rovira derrotava Anna Genís ultrapassant els 500 punts; Joan Montané s’imposava a Tomeu Riera; i Jaume Vives derrotava Magdalena Morell. Andreu Fuster apareixia en competició per jugar la millor partida del campionat amb 692 punts davant Maria Rosa Cons.
Només restaven cinc jugadors verges de derrota, liderats per Joan Ramon Manchado, seguit ara de molt a prop per Octavian Mocanu i Ernest Teniente. Màrius Serra i Carles Cassanyes restaven a l’aguait, amb l’expedient immaculat.
Ronda 5
Joan Ramon Manchado es mostra com un líder sòlid i s’imposa per un estret marge a Carles Cassanyes; Màrius Serra torç el coll davant un marcial Ernest Teniente; i Octavian Mocanu fa tala en les aspiracions d’Antoni Riera. Marc Vigo dóna un bany de realitat a Joan Llodrà; i Albert Rodríguez s’imposa amb alegria juvenil a Josep Maria Martí. Roger Cosso derrota sense pal·liatius Lluís de Yzaguirre; i Beatriu Defior venç pancatalanament Mateu Xurí. Joan Pascual demostra per què hi és sempre en les grans ocasions i derrota còmodament Xavier Albons. Antoni Alzamora venç Lina Riera en duel local.
La penúltima ronda del dia acaba amb el mateix podi que l’anterior. Manchado, Mocanu, Teniente, ara, però, com a tres únics jugadors invictes. Els multicampions Sesé i Vigo ja són a l’aguait per fer el salt al podi, però amb una victòria menys.
Ronda 6
Sense miraments, Manchado venç Mocanu amb prop de cent punts d’avantatge. Teniente acata ordres davant Vigo i Aina Garcia es postula per al podi tot derrotant Maribel Servera. Mateu Xurí maquilla el dia amb una victòria davant Francesc Gelabert. I Maria Josep Carrasco confirma una gran primera jornada derrotant Eric Olmedo. Set punts separen de l’abisme Xisco Truyols davant un batallador Salvador Batlle; i Maria Magdalena Matamalas aplica el correctiu sever a Xavier Albons; Àngela Cortès, debutant en competició, derrota Tomeu Riera; i Joan Sans s’imposa a la petrera Margalida Bonnín. L’eivissenca Neus Torres venç amb comoditat Elvira Sesé.
S’apaga el dia. Es clou la primera jornada. Minva la claror i guaita la nit rere les finestres de la seu colorida d’Estel de Llevant. Joan Ramon Manchado es colgarà avui líder del mundial, amb el desafiament gegantí d’aguantar les envestides dels Sesé, Vigo, Cassanyes i companyia. Podrà? Segon a la taula és Miquel Sesé, i tercera, en sorpresiva posició de podi, la local Aina Garcia, esperança blanca dels mallorquins. Fins a vuit jugadors segueixen el rastre de l’invencible Manchado.
Una trentena de jugadors es desplacen en corrua nocturna cap al Bar Mallorquí, on soparan de carn i verdura torrada tot esperant infructuosament l’arribada dels glosadors, multicompromesos en activitat frenètica de cap de setmana per tota la geografia mallorquina. Alguns vetlaran una mica, d’altres més. Escadusserament, qualcú altre allargarà massa la nit.
Ronda 7
El dissabte serveix per prendre posicions. Per postular-se. Per avisar que hi som. O que hem arribat. O que no feim comptes partir. Però les quatre rondes dominicals col·loquen cadascú al seu lloc. Només és a l’abast d’alguns privilegiats la fortalesa mental de mantenir-se durant les quatre partides dins els deu primers llocs. La competència és ferotge.
El temps constreny. Hi ha un vol a les 18:30h, i les alegries cronomètriques del dia anterior, avui són pura utopia. Amb un lleuger retard de minuts, s’anuncia el sorteig per a la primera ronda de diumenge, que comença rabent.
Joan Ramon Manchado treu 150 punts d’avantatge a Ernest Teniente, i continua amb l’expedient sense taca. Resten només tres rondes i continua imperial i invicte. Màrius Serra infligeix la segona derrota a Marc Vigo, que perd pistonada. Miquel Sesé, gran competidor, s’imposa a Mocanu, la computadora romanesa. Josep Maria Martí avisa Aina Garcia que no cedirà. I Xisco Truyols s’imposa a Antoni Riera i a la taquicàrdia amb sis puntets enfilats damunt un punt volat. Maribel Servera comença bé la sessió dominical i derrota Beatriu Defior.
Tot sembla obert a tot, però Joan Ramon Manchado és l’únic que té marge d’error. Líder novament, i amb una partida de coll sobre Miquel Sesé i Carles Cassanyes. El quart en el litigi és Màrius Serra. La resta de jugadors semblen lluny del títol, a dues victòries del líder.
Ronda 8
Exhaust, Joan Ramon Manchado cedeix a la fi la primera derrota davant Miquel Sesé. Bicampió contra bicampió. Carles Cassanyes distancia Màrius Serra. Marc Vigo s’imposa a un Àlex Abad que venint de darrere jugava ja a la primera bancalada. Aina Garcia derrota Lluís de Yzaguirre i demostra ser la manacorina més ben col·locada per aspirar a tot. Maribel Servera la segueix, tot vencent Albert Rodríguez. Andreu Fuster, venint de darrere també, s’imposa a la portolana Maria Moll i Pep Vinyals derrota Adrià Maynés. Batlle venç Alsius en el duel de Salvadors, i Àngela Cortès supera els cinc-cents punts per derrotar Carles Llull. També els supera Sayaka Kamikariya, incorporada a la jornada dominical, per sumar la seva segona victòria davant Mateu Marcé.
Tres líders amb set victòries per afrontar la penúltima ronda. Encapçala per primera vegada Miquel Sesé, seguit ara de Joan Ramon Manchado i Carles Cassanyes. Vuit jugadors amb sis victòries, i per tant amb opcions per a tot, els segueixen assedegats: Vigo, Martí, Serra, Garcia, Teniente, Rovira, Pascual i Servera. Tres jugadors locals aspiren encara al títol.
Ronda 9
Som a mitjan matí i el temps passa implacable, però les rondes es desenvolupen amb puntualitat britànica de rellotges suïssos. L’escriptor Sebastià Alzamora recolzat a la porta de l’entrada pren notes per a un article dominical. Compareixen càmeres de televisió. Els micròfons encalcen els candidats al títol, els mallorquins més destacats, els organitzadors, les cares més mediàtiques. Manacorins curiosos s’acosten a la seu d’Estel de Llevant, verda com mai, bullent com una olla rogent al vigor del foc de les lletres rebotint ençà i enllà.
Deu puntets de coll són suficients a Carles Cassanyes per derrotar Miquel Sesé i erigir-se com a nou líder del campionat. Joan Ramon Manchado cedeix una nova derrota i perd gran part del crèdit acumulat en les rondes anteriors. És la duresa del Tourmalet dominical. Josep Maria Martí, amb la discreció dels grans campions, derrota Ernest Teniente i es planta a la darrera ronda com el que és, un gran competidor amb opcions a tot. Maribel Servera derrota en duel de locals Joan Pascual i arribarà també amb totes les opcions intactes a la gran ronda final. Aina Garcia gairebé duplica en puntuació Màrius Serra i confirma que és la vertadera outsider del Club Scrabble Manacor per optar al títol. Antoni Riera i Marta Rovira juguen la millor partida conjunta del campionat, amb triomf final per al manacorí. Antoni Alzamora juga la tercera millor partida del campionat davant Muntsa Clotet.
Tot està per fer, i tot és possible. Carles Cassanyes és l’únic jugador amb vuit victòries. Fins i tot perdent podria tenir opcions de títol. El segueixen sis jugadors que han arribat a la darrera ronda amb possibilitats de ser campions: Miquel Sesé, Aina Garcia, Joan Ramon Manchado, Marc Vigo, Josep Maria Martí i Maribel Servera. Els mateixos noms de sempre, faixats aquí per dues dones mallorquines que no donaran a tòrcer el seu braç fàcilment.
Ronda 10
Ja ho hem contat. Cassanyes s’imposa a Sesé en el final més espectacular d’un Mundial. L’expectació entre jugadors, mitjans i curiosos és brutal. L’adrenalina lluu damunt les rajoles enceses de la seu d’Estel de Llevant. El verd llima de les taules crema els dits dels jugadors. Les cames repunten. Es recol·loquen els competidors als seients. L’emoció és corpòria i es pot palpar com es palpen els cossos dins la fosca.
Manchado retroba davant Aina Garcia el tirany de la victòria. Ell serà segon, ella, més satisfeta que mai, sisena. I amb elegància silenciosa Josep Maria Martí s’enfila novament a un podi mundialista en derrotar el tricampió Marc Vigo, autor, tanmateix d’un FLAQUEJAR centenari reconegut com la millor jugada del mundial. En duel de dimensions coronàries, Maribel Servera s’imposa a un dubitatiu Antoni Riera per quedar finalment a frec de podi, un resultat mai vist en cap altre jugador mallorquí. I Xisco Truyols aconseguirà sotmetre per primera vegada Andreu Fuster i coronar-se com a millor debutant del Mundial, setè, finalment.
Marc Vigo, Octavian Mocanu i Ernest Teniente tancaran les deu primeres posicions.
En presència de Marta Fuxà, directora general de Política Lingüística, es fa el lliurament de premis d’aquest mundial històric. Acceleradament, constrenyits per les busques dels rellotges aeroportuaris, són reconeguts el campió, Carles Cassanyes, que dedica el premi “als presos polítics, injustament empresonats”, entre els aplaudiments de jugadors i públic emocionats; el subcampió, Joan Ramon Manchado, i el tercer classificat, Josep Maria Martí. I també Marc Vigo, per la millor paraula; Jaume Vives, per la millor paraula amb ela geminada; Xisco Truyols, com a millor debutant; Marta Rovira, millor jugadora sub1.200; i Àngela Cortès, millor jugadora sub1.000. Es lliuren també els diplomes als nous grans mestres, mestres i experts del Barruf.
I el Mundial s’acaba. Aquest 8è Mundial de Scrabble en Català, organitzat per l’AJUSC, el Club Scrabble Manacor i la Direcció General de Política Lingüística del Govern Balear, i amb el suport incondicional de l’Ajuntament de Manacor, no hauria estat possible sense tanta de gent que hi ha posat el seu temps i el seu entusiasme:
- Guillem Febrer i tots els professionals i usuaris d’Estel de Llevant, sempre predisposats a donar una mà en el que fes falta.
- La Direcció General de Política Lingüística i l’Ajuntament de Manacor per tot el seu suport econòmic i logístic.
- Els voluntaris Dolors Garcia, Margalida Rosselló, Joana Maria Melis, Jesús Crespí i Josep Soler, sense els quals cap de les dades que ens han ajudat a interpretar la magnitud d’aquest mundial no hauria estat possible.
- Els membres de la directiva de l’AJUSC, sempre predisposats a tot quant fes falta per ajudar o liderar.
- Antoni Alzamora, pels seus trofeus preciosos.
- Bel Andreu, per la seva gestió eficient des de l’Associació d’Amics de l’Escola de Mallorquí i des del Servei Lingüístic de l’Ajuntament de Manacor.
- Victòria Sancho, per les reserves de bitllets d’avió i nits d’hotel per als jugadors continentals i pitiüsos.
- Sebastià Gaià, per la furgoneta que va ajudar a traslladar taules i cadires fins a la seu del Mundial.
- Jaume Rigo, pel cotxe que retornà tant de material al Molí d’en Beió.
- Carles Llull, pel cartell i pels fulls d’anotació.
- El Club Scrabble Palma i l’associació Paraula, per la vintena de jocs cedits.
- Miquel Sureda i el Club d’Escacs Reis i Dames de Llevant, pels rellotges.
- I tots els jugadors, un per un, sense deixar-ne cap, del Club Scrabble Manacor, que han posat mans, idees i entusiasme perquè tot això sortís com ha sortit, així: com un ou de dos vermells.
- Un ou de dos vermells del tot inviable sense la presència i la participació de la gran gallina ponedora que són cada un dels 85 jugadors arribats d’arreu de la geografia catalana, amb l’esforç supletori formidable dels desplaçats des del Principat i d’Eivissa i Formentera. Sense jugadors no hi ha joc. I sense joc, no hi ha mundial. Moltes gràcies a tothom, vengués d’on vengués, fos d’on fos!
I que no ho oblidi ningú, com va dir el gerent d’Estel de Llevant, jugar a Scrabble enforteix la nostra salut mental. Som-hi, doncs, i posem fil a l’agulla per fer que el pròxim mundial, ara a terres continentals, torni a ser el millor de la història!
- Podeu consultar tots els resultats i estadístiques del 8è Mundial de Scrabble
- Al primer resum del 8è Mundial també trobareu altres curiositats estadístiques
Galeria de fotografies
Quina cronicassa, quina emoció i quin guster que hem passat de tot aquest camí.
Gola de moltíssim més.
Gràcies Antoni Riera.
Victòria
La més cordial felicitació als organitzadors d’aquest Campionat Mundial. Moltes gràcies pel vostre esforç que ens ha permés gaudir d’aquest joc, de la companyia i l’amistat.
Felicitació pels merescuts guanyadors i, també, per aquells que van estar tan a prop de ser-ho.
Gràcies per la magnífica crònica i fotografies
Fins aviat,
Salvador Batlle